..

Hårdvara och mjukvara

Ska det vara så ska det vara på riktigt. Det var min grundtanke när jag 2015 satte igång projektet med att bygga Delta City. Jag ville köra ett KOM-system som dessutom klarade av Fidonet och av alla de svenska BBS-system som utvecklades på 80- och 90-talet fanns det endast ett system kvar som fungerade bra (det vill säga, att det gick att installera, klarade år 2000, eller att det ens gick att få tag i) och uppfyllde alla mina kriterier, och det var NiKom av Niklas Lindholm.

I början körde jag BBS:en på en Amiga 1200 med ett 68020-acceleratorkort och 12 extra megabyte minne men datorn blev varm och var helt klart inte tänkt att vara igång hela tiden. Jag hade också återkommande problem med lagringen i maskinen där de hårddiskar som passade var slitna och opålitliga och att köra NiKom på ett SD-kort höll i snitt 2-3 månader innan kortet gav upp för gott.

Därefter har BBS:en körts på en Amiga 2000, en Amiga 600 och även emulerat under FS-UAE, men till slut landade jag i att köra den på en Amiga 500. Datorn är utrustad med en PiStorm som via en smartare form av emulering tillåter alla interna funktioner, externa portar och annat i Amigan att fortsätta fungera som vanligt. Tack vare PiStorm har datorn en emulerad 68030-processor och 128 megabyte internminne. Internetkommunikationen sköts via AmiTCP och Plipbox. Utöver det har jag samlat på mig ett antal US Robotics Courier-modem där ett används och tre modem finns i reserv.

BBS:en körs i en emulerad hårddisk som jag tar backup på en gång per dygn mot en Linuxserver i mitt hem. Detta är möjligt då Raspberry Pi:n som driver PiStorm är ansluten till mitt wifi-nätverk och givetvis kör Linux.